14de plaats, Lier
Kruimelpad
Nederlands in het hoger onderwijs blijft belangrijk
Verschillende rectoren en onderwijsexperts riepen bij de start van het academiejaar op tot een versoepeling van de taalregeling. Opnieuw een pleidooi voor verengelsing in het hoger onderwijs. Voor Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) is dat helemaal niet aan de orde: “Natuurlijk is Engels belangrijk in het hoger onderwijs, daar twijfelt niemand aan. Het gaat dan ook niet om een keuze tégen het Engels, maar wel vóór het behoud van het Nederlands. Geen verengelsing om de verengelsing.”
De taalregeling in het hoger onderwijs bepaalt dat hogeronderwijsinstellingen Engelstalige opleidingen mogen inrichten op voorwaarde dat er ergens in de Vlaamse Gemeenschap een volledige Nederlandstalige equivalent aangeboden wordt. Voorts is er een decretaal plafond vastgelegd van maximum 9 procent anderstalige bachelors en 35 procent anderstalige masters. Tavernier staat resoluut achter deze regeling: “We moeten vermijden dat de slinger doorslaat zoals in Nederland waar er amper nog Nederlandstalige masters te vinden zijn. Bovendien kunnen we het ons in tijden waarin de kennis van het Nederlands achteruit gaat niet permitteren om de teugels te laten vieren. De focus moet in de eerste plaats liggen op het Nederlands en dat van in de kleuterklas tot in het hoger onderwijs.”
Kwaliteitsverlies
Volgens een Nederlandse studie beschikken Nederlandse studenten die een Engelstalige opleiding volgen doorgaans over 50 procent minder woordenschat dan hun medestudenten in een Nederlandlandstalige opleiding. En de kennis van Engelse woorden die ze hebben is oppervlakkiger dan die van de correlerende Nederlandse woorden. Wetenschappelijk onderzoek wijst ook uit dat studenten die les volgen in een andere taal meer studietijd nodig hebben om dan slechtere resultaten te boeken. Voor Tavernier komt dat niet als een verrassing: “Zowel het overbrengen als het inoefenen van de leerstof verloopt nu eenmaal stroever in een vreemde taal. Belangrijke nuances gaan daarbij verloren. Verengelsing gaat onvermijdelijk gepaard met kwaliteitsverlies.”
Geen extra drempels
Voor Tavernier is het daarnaast belangrijk dat het hoger onderwijs toegankelijk blijft voor iedereen: “Voor vele jongeren in Brussel is het Engels vaak pas de vierde of vijfde taal. We moeten vermijden om extra drempels op te leggen. Het is zaak om de democratisering van het hoger onderwijs, waarvoor we zo lang hebben gestreden, te blijven beschermen.”
Plafond nog niet bereikt
Tavernier wijst er ten slotte op dat het huidige plafond overigens nog niet is bereikt: “Vorig academiejaar was 7,4% van de bachelors en 22% van de masters anderstalig ingericht. Er is zelfs nog ruimte om te verengelsen, dus waar praten we eigenlijk over?”