14de plaats, Lier
Kruimelpad
Meer dan 10 miljoen euro van relanceplan Vlaamse Veerkracht gaat naar Brussel
Dankzij het relanceplan Vlaamse Veerkracht vloeide meer dan 10 miljoen euro extra van Vlaanderen naar Brussel. Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) vroeg alle cijfers op bij Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) en zocht uit hoe dat geld besteed werd. “Deze middelen komen bovenop het miljard euro dat nu al jaarlijks richting Brussel gaat. Het is duidelijk dat het Vlaamse hart voor Brussel zich ook vertaalt in centen. Ik stel me wel vragen bij de aard van enkele investeringen. Sommige investeringen lijken niet te voldoen aan de vooropgestelde doelstellingen van het relanceplan”, stelt Tavernier.
Om het herstel na corona te stimuleren, maakte de Vlaamse Regering in totaal 4,3 miljard euro vrij voor haar relanceplan Vlaamse Veerkracht. Daarvan werd meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in Brussel. Belangrijkste doelstellingen: investeren in de digitalisering van de Nederlandstalige gebouwen en het wegwerken van de grootste infrastructuurnoden in Brussel.
Meer dan 500.000 euro werd verdeeld over Muntpunt en het Huis van het Nederlands voor de digitalisering van hun infrastructuur en werking. Aansluitend werd 3.750.000 euro geïnvesteerd in de infrastructuur van het Nederlandstalig Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) en meer dan 2 miljoen euro in de zogenaamde broedplekken. Daarnaast konden Nederlandstalige organisaties ook een subsidieaanvraag indienen voor renovatiewerken. In totaal werden 16 individuele investeringsdossiers goedgekeurd ter waarde van meer dan 4 miljoen euro.
Tavernier overschouwt het geheel en maakt de balans op: “Er zijn enkele zeer goede investeringen terug te vinden, zoals die in het DKO en de digitalisering van Muntpunt en het Huis van het Nederlands. Ook zijn er enkele waardevolle individuele projecten, zoals de bouw van een nieuwe vechtsporthal van de VUB waar Vlaanderen voor 700.000 euro in tussenkomst. Daarmee kom je tegemoet aan de hoge nood aan sportinfrastructuur in Brussel. Maar als ik de overige individuele investeringsdossiers bekijk, stel ik vast dat er aan 5 van de 16 projecten minder dan 100.000 euro werd toegekend. Dan stel ik me de vraag welk wezenlijk verschil wij vanuit Vlaanderen dan maken. Het doel van het relanceplan was net om grootschalige investeringen met een structurele impact op lange termijn te ondersteunen. Daar lijken dergelijke investeringen toch aan voorbij te schieten.”