14de plaats, Lier
Kruimelpad
Europees samenwerkingsprogramma eTwinning in de lift
Het Europees samenwerkingsprogramma eTwinning, waarbij leerkrachten en scholen van over de hele Europese Unie praktijkvoorbeelden en ideeën online kunnen uitwisselen, zit duidelijk in de lift. Het aantal registraties van deelnemende leerkrachten neemt jaarlijks toe, met 732 nieuwe registraties in 2019. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) recent opvroeg bij Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts.
Via het onlineportaal van eTwinning kunnen leerkrachten op zoek gaan naar een geïnteresseerde Europese collega om van op afstand mee samen te werken rond een bepaald thema. Daarnaast biedt eTwinning leerkrachten online materiaal en begeleiding aan om de eigen onderwijsvaardigheden te verbeteren. In totaal zijn er in Vlaanderen sinds de start van het project in 2005 4.791 leerkrachten en 1.341 scholen geregistreerd. Dit komt neer op 3.5% van het totaal aantal leerkrachten en 36% van de scholen in heel Vlaanderen.
Vlaams parlementslid Annabel Tavernier reageert: “De toenemende belangstelling voor het eTwinning-platform is een heel positieve evolutie. eTwinning is een waardevol instrument om de onderwijsvaardigheden van leerkrachten en scholen te versterken. Bovendien biedt het de mogelijkheid om op laagdrempelige én kosteloze wijze internationaal samen te werken. Het onlineportaal van eTwinning brengt Europa letterlijk de klas binnen, wat zonder twijfel een persoonlijke verrijking met zich meebrengt.”
Op Europees niveau scoort Vlaanderen bij landen met een vergelijkbare populatie in de middenmoot. Het resultaat van Vlaanderen wat betreft het totaal aantal projecten komt overeen met landen als Denemarken, Noorwegen, Hongarije en Oostenrijk, terwijl landen zoals Finland, Zweden en Bulgarije (minstens) een dubbel aantal projecten halen.
Naar analogie van Erasmus Belgica heeft ook eTwinning een Belgische variant: eTwinning Belgica. De mogelijkheid voor Vlaamse leerkrachten om via het eTwinning-platform samen te werken met klassen uit de Franse of Duitstalige Gemeenschap kan eveneens rekenen op een groeiende interesse. Het aantal Belgica-projecten is op twee jaar tijd verdubbeld: van 15 projecten in 2017 naar 30 projecten in 2019.
eTwinning wordt ondersteund door een combinatie van Europese en Vlaamse middelen. In 2018 kende Vlaanderen 31.288 euro toe (verplichte cofinanciering) en bedroeg de toelage van de Europese Commissie 125.153 euro.